Labels

SUPPORT JULIAN ASSANGE

Monday, October 10, 2016

ROMÎNA – Interviul Ministrului Afacerilor Externe, Serguei Lavrov, la Canalul BBC – World News, Moscova, 30 Septembrie, 2016


30 Septembrie, 2016 la 21:18h

Interviul Ministrului Afacerilor Externe, Serguei Lavrov, la Canalul BBC – World News, Moscova, 30 Septembrie, 2016

1784-30-09-2016

Întrebare : Excelent. Bine, va multumesc mult ca va alaturati mie la BBC World News. Cred ca trebuie sa încep acest interviu, discutînd situatia din Aleppo. Observam bombardamentul încrîncenat, avioanele voastre de razboi facînd manevrele împreuna cu avioanele militare siriene. Mai mult de patru sute de persoane au fost omorîte, incluind multi copii. Trimisul Special de la ONU, spune ca exista dovezi ca ar fi fost comise crime de razboi. Din ce motive le faceti ?

Serguei Lavrov : Bine, cred ca pentru a întelege ceea ce se petrece, trebuie sa ne întoarcem înapoi putin în istorie, asupra faptului cum au început toate acestea. Se împlineste astazi exact un an, de cînd Presdintele Putin, la cererea Presedintelui Assad, a fost de acord sa trimita Forta noastra Aeriana, pentru a ajuta sa lupte împotriva teroristilor din Siria. Si de la început, noi am propus o coalitie condusa de Statele Unite, pentru a începe coordonarea acestor operatiuni, si pentru a separa opozitia, care coopera cu coalitia condusa de catre SUA, a lui Nusra, a lui ISIL, si a altor grupuri teroriste. Americanii, erau pregatiti doar pentru a evita un conflict, asa cum dta, stii, si cred ca le-a trebuit mai multe luni, cel putin o pereche de luni, pîna cînd în Decembrie au creat Grupul International de Sprijin pentru Siria, si sau compromis în mod solemn sa aiba ca prioritate obligatia de a separa opozitia, de grupul terorist Nusra. În ciuda multor promisiuni si compromis-uri repetate, ei înca nu sunt capabili – sau nu sunt dispusi – sa o faca. Si avem multe motive de a crede, ca de la început, planul era de a salva organizatia Nusra, si de a o mentine, doar, în cazul în care ar fi fost necesar, pentru Planul B, sau pentru Faza 2, atunci cînd ar fi fost momentul sa schimbe regimul. Vorbind despre Aleppo, îmi amintesc doar, ca în luna August al acestui an, opozitia, în care mai mult de 50  la suta, apartinea lui Nusra, asa cum a fost confirmat de Natiunile Unite, a luat împrejmuirile din sud-estul lui Aleppo, taind un million si jumatate de persoane, si bazic, a  organizat cercul, împiedicîndu-le sa obtine furnizarile pe calea cea mai usoara si disponibila. Si nu a existat nici un zvon, nici nici un fel de declaratii isterice. Occidentalii, care dupa cîte înteleg, organizeaza acest spectacol, au crezut ca acest moment ar fi un preludiu pentru ca Aleppo sa fie luata de opozitie. Acum situatia este diferita, si ascultam toate aceste zgomote.

Întrebare : Daca îmi este permis, înteleg ceea ce spuneti, D-le Ministru al Afacerilor Externe. Însa trebuie sa va întreb despre situatia de pe teren. Am vazut într-un video-clip, dovezi de civili fiind omorîti în pivnitele, în bunkerele lor, de bombele voastre de fabricatie rusa. Medicii ne-au informat asupra extensiunii numarului de victime. Din ce motiv Rusia continua cu acest bombardament, cînd voi stiti ceea ce faceti populatiei civile ?


Serguei Lavrov : Ei bine, raspund într-adevar, discut acest subiect. Am luat toate precautiile necesare, pentru a nu tinti în civili. Termenul ''daune colaterale'' nu a fost inventat de noi – dta, stii, de cine. Si, asa cum am spus, luam precautiile cele mai riguroase, pentru ca sa fim siguri ca nu tintim, în nici un mod, în populatia civila. Daca acest lucru se întîmpla, cu adevarat ne pare rau, însa avem nevoie sa investigam fiecare acuzatie. Pîna în prezent, nu ne-a fost data nici un fel de dovada semnificativa, asupra a ceea ce este spus despre convoiul care a fost bombardat, sau atacat pe 19 Septembrie, si avem bune motive sa credem ca a fost o provocare.

Întrebare : Putem sa vorbim despre convoi într-un minut, însa daca doriti dovezi a ceea ce fortele dvs, fac pe teren, în Aleppo, atunci pot sa furnizez cîteva. De fapt, am vazut una dintre bombele dvs, Betab, ne-detonate, filmate pe terenul din Aleppo. Deci, stim ca voi utilizati aceste arme. De asemenea am vazut dovezi clare de munitii incendiare de fosfor, fiind folosite, si ca înca o data, au venit din Rusia ; si de asemenea bombe de fragmentare. Aceste munitii ruse violeaza legile internationale de razboi.

Serguei Lavrov : Ei bine, pot sa asigur ca nu folosim nici un tip de munitii care sa fie interzise de Natiunile Unite. Cît despre situatia din Aleppo : toata problema rezulta din faptul ca Statele Unite si coalitia condusa de Statele Unite nu pot, si bazic refuza sa separe opozitia de Nusra, si de grupurile teroriste care s-au adaugat lui Nusra. În loc de separare, vedem din ce în ce mai multe grupuri care fac o alianta cu Nusra, si de fiecare data ca atingem pe Nusra, ni se spune : Uite, nu trebuie sa faceti acest lucru, pentru ca exista oameni buni în mijlocul pozitiilor lui Nusra. Deci, este un cerc vicios : nu putem lupta împotriva teroristilor, doar daca cel putin, noi toti sa fim de acord ca acei care vor sa faca parte din solutie, parte din încetarea ostilitatilor, sa iasa din pozitiile pe care teroristii lui Nusra le ocupa. Este asa de simplu . Însa de la începutul operatiunilor lui SUA în Siria, americanii au început sa atinga fara tragere de inima pe ISIL, si l-au atacat cu adevarat pe ISIL, numai dupa ce am început operatiunea noastra. Cît despre Nusra, ei nu l-au atins niciodata pe Nusra, în nici un loc din Siria. Îi pun aceasta problema lui John Kerry de fiecare data cînd vorbim, si fundamental, vorbim  mereu, si asa cum înteleg, astazi va exista o alta cerere de la Washington. El (Kerry), promite ca imediat ce vom înceta sa zburam, imediat ce forta aeriana a lui Assad, va înceta sa zboare, ei vor începe sa se separe de Nusra – sau vor începe sa se gîndeasca la separare. Apropo, am avut multe opriri, multe pauze umanitare în acest an – de 48 de ore, de 72 de ore – la cererea Natiunilor Unite. Aceste armistitii, au fost folosite de Nusra, pentru ca sa soseasca mai multi luptatori, munitii si arme din exterior. Trebuie sa existe un prim pas, si trebuie sa alegem prioritatile corecte. Problemele umanitare, sunt forte importante, si în prezent, facem totul împreuna cu guvernul sirian (ne asiguram ca sunt de acord cu acest punct) pentru a ajuta Organizatia Natiunilor Unite, sa obtina armistitii saptamînale în Aleppo, pentru a livra bunurile umanitare. Este poporul controlat de Nusra, în Aleppo oriental, care refuza sa o faca, pîna cînd vor fi siguri ca vor ramîne fara munitii si arme, si ca vor avea nevoie de reaprovizionare. Este atît de simplu.

Întrebare : D-le Ministru Lavrov, v-ati referit la contactele dvs, cu americanii. Stiti mai bine decît mine, ca de-alungul ultimelor 12 ore sau mai mult, mesajul de la Washington a fost simplu : dupa americani, cu exceptia cazului în care veti împiedica bombardamentul în Aleppo, ei vor termina orice contact diplomatic cu dvs, vor înceta sa vorbeasca despre coordonarea militara, si vor cauta «toate celelalte optiuni». Deci, sunteti sau nu sunteti pregatit peentru a termina cu bombardamentul ?

Serguei Lavrov : Ei bine, de asemenea au spus ca Rusia ar pierde avioane, soldati si ca orase ruse vor fi atacate. A fost o amenintare inacceptabila, si poate ca este un semnal ca cei care vor sa o faca, pot sa înceapa. Eu as spune ca este absolut inacceptabil si lamentabil. Cît despre cooperare, nu a existat niciodata cooperare între fortele armate ale Rusiei si ale Statelor Unite, doar pentru a evita o confruntare potentiala într-o anumita zona. Au existat conversatii si negocieri asupra documentelor pe care am început sa le emitem la un moment dat, în luna Martie, însa pe care americanii, nu au vrut sa le faca publice. Si spuneau mereu : «Ei bine, vom publica, dupa ce vom negocia cealalta parte a aceluiasi lucru», si dupa aceea alta parte, etc. Posterior, John Kerry, a sosit la Moscova, si am finalizat un document foarte bun. De altfel, documentul a început cu garantia de a separa opozitia, opozitia sanatoasa, zicînd astfel, moderatii, separînd-ui de teroristii lui Nusra. Acest lucru nu a fost facut niciodata, si s-au aratat întotdeauna rezervati de a face publice, aceste documente. În cele din urma, atunci cînd am terminat pachetul de cinci documente, pe data de 09 Septembrie, am hotarît ca era momentul adecvat pentru a începe sa le punem în aplicare. Ziua aleasa a fost anuntata pentru 12 Septembrie. Încetarea ostilitatilor, trebuia sa fie realizata peste cîteva zile. Guvernul sirian, a început sa-si retraga fortele sale de la Castello Road, si opozitia trebuia sa faca acelasi lucru – ceea ce nu a facut niciodata. În loc de asta, teroristii au început sa traga împotriva fortelor siriene care se retrageau plecînd de la Castello Road. Guvernul sirian, asa cum a fost prevazut prin acordurile ruso-americane, a desemnat postul sau de control în Castello Road. Opozitia trebuia sa fi stabilit pe al sau – si nu a facut-o niciodata. Acum, Castello Road, nu poate fi folosit pentru ca opozitia ameninta sa traga împotriva oricarui convoi umanitar care va folosi aceasta cale {Castello Road}. Acestea sunt faptele {asa precum sau petrecut}.

Întrebare : Ati spus ca americanii au atins acest post militar sirian, si este corect : dovada este clara, si americanii au spus ca a fost o greseala, si au cerut scuze pentru pierderea de vieti în acest episod specific. Multi observatori internationali, si chiar functionarii de la ONU, va acuza de a fi responsabilul atacului aerian împotriva convoiului de  ajutor umanitar. De fapt, nu ati admis niciodata ca ati facut-o, în ciuda dovezii flagrante ca acest lucru a învaluit militarii rusi. Deci, acum este oportunitatea dvs, de a cere scuze pentru ceea ce sa petrecut.

Serguei Lavrov : Ei bine, daca, asa cum spui, nu exista dovezi clare ca a fost opera militarilor rusi, as dori sa vad aceasta confirmare. Stiu ca Natiunile Unite, mai ales, datorita insistentei noastre, au anuntat începutul unei investigatii, si ca vom observa cu atentie, în ce mod aceasta investigatie decurge. Pot sa va spun doar un lucru, care este un fapt cunoscut de Natiunile Unite. Atunci cînd convoiul a fost ajustat, opozitia aflata în controlul lui Aleppo oriental, a spus Natiunilor Unite ca convoiul nu trebuia sa fie început, deoarece, dupa parerea lor, aveau informatii ca guvernul avea sa îl atace. Natiunile Unite, în ciuda acestui aviz serios, a spus : '' Nu are importanta daca cineva planuieste sa ne atace sau nu – trimitem convoiul''. Pentru a întelege ceea ce s-ar fi putut petrece, trebuie sa ne întoarcem la data de 26 August, atunci cînd a vut loc înca o întîlnire între mine si John Kerry, la Geneva. În aceeasi zi chiar, Staffan de Mistura, a spus ca convoiul umanitar era gata sa plece din Turcia catre Aleppo oriental via Castello Road. Si Kerry a spus : « De ce nu îl anuntam ? Ar fi foarte simbolic, în momentul în care Rusia si Statele Unite, ajung la un acord». În aceeasi zi chiar, înainte ca convoiul sa plece, opozitia din Aleppo a spus ca avea sa atace acest convoi, ca nu va permite sa intre în Aleppo via Castello Road, Atunci, Natiunile Unite, bazic, i-au ignorat. Ei au spus : «OK, poate vom vorbi cu ei, poate îi vom convinge sa-si schimbe ideia. Vom astepta cîteva zile». Am asteptat cîteva zile, am asteptat doua saptamîni, ne aflam la mijlocul lui Septembrie. Opozitia, aflata în controlul Aleppo-ului oriental, nu a permis niciodata ca acest convoi sa intre. Atunci, cînd convoiul pe 19 Sptembrie era gata sa fia initiat, aceeasi opozitie a spus ca avea informatii ca guvernul putea sa îl atace. Dta, nu crezi ca acest lucru pare suspect ?

Întrebare : Ei bine va voi spune ceea ce pare a fi suspect - faptul ca dronurile voastre de paza controleaza acest convoi, si dta, aveai doua avioane rusesti Su-24, în aer, deasupra lui. Însa nu vom mai cheltui timp sa discutam acest incident. Asa cum spui, este în curs o investigatie. Sa ne uitam la cadrul înlargit. Referim, în acest interviu, relatia dvs, cu John kerry, si cu americanii. Samantha Power, ambasadoarea SUA la ONU, a spus recent : ''Ceea ce Rusia face, nu este contra- terorism. Este salbaticie''. Cît de tense ati spune ca sunt azi relatiile între Washington si Moscova ?

Serguei Lavrov : Ei bine, cred ca ea este putin cam agresiva, chiar pentru o reprezentanta a Statelor Unite. Credem ca este absolut incceptabil uzul acestui limbaj. Am spus ceea ce gîndim despre aceasta problema. Nu vreau sa ma întorc la acelasi lucru, si nu vreau sa discut manierele colegilor nostrii americani. Cred, ca toti cei care sunt constienti de modul în care ei functioneaza, sunt cunoscatori ai acestor moduri, si prefer sa ma concentrez asupra faptelor, si nu asupra unor declaratii isterice, atunci cînd oamenii pierd controlul evenimentelor si asupra lor însisi.

Întrebare : Crezi ca americanii si-au pierdut controlul asupra lor proprii si asupra evenimentelor ?

Serguei Lavrov : Ei bine, cred ca ei nu prezinta nici o dovada în contra, fie ca sunt elaborate de teroristii lui Nusra, fie ca sprijina tacit aceasta organizatie terorista. Stii, daca se analizeaza Istoria – în timpul administratiei Reagan, sa nascut al-Quaeda, pentru ca Statele Unite sprijineau miscarea Mujaidin în Afganistan, împotriva Uniunii Sovietice. În timpul guvernului lui George Bush Jr., ISIL, sa nascut, dupa ce ei au invadat Irak-ul, si dupa ce în luna Mai a lui 2003, ei au demontat toate structurile populatiei sunite – adica : armata, siguranta, si politia. Ma tem ca aceasta Administratie a Statelor Unite, în special, va putea sa ramîna în Istorie, ca fiind Administratia care a dat origine si sprijin grupului terorist Nusra.

Întrebare : Sau terminat toate conversatiile asuora finalului ostilitatilor, asupra unei încetari a focului semnificativ, în Siria ? Este aceasta, perspectiva care este punctul de vedere ?

Serguei Lavrov : Nu, nu au luat sfîrsit, si cînd ne-am întîlnit la New York, am spus ca suntem gata sa implementam documentul cu care suntem pe deplin de acord, cu conditia ca, de aceasta data, sa nu existe nici un pretext pentru a întîrzia separarea. Vom lua loc, vom consulta harta, si vom lasa oficialii americani si rusi, sa schimbe informatii în mod clar asupra acestei harti, unde se afla Nusra. Atunci, totul poate începe, pentru ca nu vreau sa fiu înselat în mod constant.

Întrebare : Corect. Sa vorbim acum, despre o ideie strategica mai înlargita. În luna Martie a acestui an, Presedintele Putin, a anuntat ca va exista o revenire a fortelor ruse din Siria, care avea sa înceapa în Primavara. Ne aflam la sfîrsitul lunii Septembrie – un an decurs de la operatiunile voastre militare, si departe de o revenire. Sunteti din ce în ce mai amestecati în conflictul din Siria. Strategia voastra, nu a dat rezultat, nu-i asa ?

Serguei Lavrov : Cred, ca referinta dvs, este putin cam gresita, pentru ca ceea ce el a spus, a fost ca forta noastra aeriana va fi retrasa partial de acolo, si a subliniat ca daca situatia asa o va cere, vom fi întotdeauna capabili sa reconstruim aceasta forta în Siria.

Întrebare : Întrebarea de baza este : el priveste catre multe persoane – si acest lucru este ceea ce americanii spun, si altii de asemenea – ca voi nu puteti într-adevar sa-l controlati pe Presedintele Assad, si ca dta, în special, în Ministerul de Afaceri Externe, la Moscova, esti nefericit/nemultumit cu unele lucruri care se petrec, în special în Aleppo, însa, în realitate, Bashar al-Assad, nu te asculta.

Serguei Lavrov : Dta, stii, munca mea , nu este sa fiu fericit, sau nefericit. Pot sa refer doar faptele. Începînd cu primul document despre Siria, comunicatul de la Geneva din Iunie 2012, noi am facut toate eforturile necesare pentru a fi siguri ca guvernul coopereaza. Ei au evaluat acest document cîteva zile dupa ce a fost adoptat. Opozitia nu a facut-o niciodata. Am propus sa fie aprobat în Consiliul de Siguranta – si ei au refuzat. Si doar un an si cîteva luni mai tîrziu, opozitia a spus fara tragere de inima, ca era gata sa accepte acest document , cu conditia ca Assad sa renunte, ceea ce nu era o premisa continuta în acest document. Atunci, de fiecare data ca Rusia si Statele Unite, sau Grupul International de Sprijin pentru Siria, pregateau cîteva hotarîri, opozitia spunea mereu ca avea sa colaboreze numai daca, înainte de toate, Assad avea sa renunte. Ultimele acorduri între noi si Statele Unite au fost respinse de asa-numita Comisie de Înalta Negociere, si de catre conducatorul sau, Riyad Hijab, anteriorul Prim Ministru sirian, care a dezertat în 2011, cred ca în timpul verii. El a declarat public în interviu la Al-Hayat, daca nu gresesc, ca el si aceasta Comisie Riyad – asa cum este desemnata – nu pot sa accepte declaratia ca Al-Nusra este o organizatie terorista. A afirmat ca Nusra, a taiat cîteva din legaturile sale cu Al-Quaeda, si ca Nusra, trebuie sa fie recunoscut ca un participant respectabil al procesului politic. L-am întrebat pe John Kerry daca accepta aceasta clauza. El a spus ca nu. Eu am spus : «De ce nu o afirmi public?». Astept înca.

Întrebare : Corect, mi-ati referit multe lucruri despre preocuparile dvs, referitoare la Frontul Nusra, sub toate aspectele sale. Doresc sa va pun o întrebare simpla. Bashar al-Assad, spune ca va continua operatiunile militare, pîna cînd va recupera fiecare  palma de teritoriu sirian. Îi veti oferi sprijin militar total, pîna cînd el va recupera fiecare palma de teritoriu sirian ?

Serguei Lavrov : Stii, încetarea ostilitatilor, nu a stipulat niciodata încetarea oricaror activitati împotriva lui Nusra si ISIL. Si este prin asta ca ne orientam.

Întrebare : Da, însa nu ati raspuns la întrebarea mea. Credeti ca Assad poate recupera fiecare palma de teritoriu sirian ? Si veti furniza sprijin militar pîna cînd el o va face ?

Serguei Lavrov : Nu. Credem ca acordul ruso-american trebuie sa fie pus în practica. Pentru asta, singurul lucru care este necesar, este sa se separe opozitia de grupul Nusra – daca acest grup va fi sprijinit de Statele Unite, nu pe hîrtie, însa în viata reala. Si atunci vom insista la încetarea imediata a ostilitatilor. Cu exceptia lui Nusra, bineînteles.

Întrebare : Eu as dori sa abordez alte chestiuni. Despre sanctiuni : Datorita raspunsului dvs, la prabusirea lui MH17, relatoriul recent al procurorului a facut clar ca toate evidentele arata spre o racheta rusa care a fost adusa din Rusia, catre Ucraina orientala, abatînd avionul din Malasia, si apoi, lansatorul de rachete sa întors în Rusia. Datorita raspunsului dvs, la aceasta afirmare, a devenit destul de clar ca sanctiunile impuse tarii dvs, nu vor fi ridicate în curînd. În ce fel Rusia va continua sa traiasca cu aceste sanctiuni ?

Serguei Lavrov : Ei bine, am explicat deja ce gîndim despre acest relatoriu al [Consiliului de Siguranta] Olandez. Referitor la acest lucru, grupul de investigare, care a fost creat în Iulie 2014, nu a invitat Malasia, decît la sfîrsitul acestui an. A fost foarte ciudat, si nimeni ne-a explicat de ce sa petrecut acest lucru. Un alt lucru straniu, în afara a ceea ce a fost spus de catre autoritatile noastre de aviatie, si de producatorul acestui lansator de rachete, Consiliul de Siguranta a adoptat o rezolutie în Iulie 2014, care, între alte lucruri, solicita Consiliului de Siguranta, relatorii regulate asupra cursului acestei investigatii. Nu a existat un unic relatoriu dat Consiliului de Siguranta, si ma întreb de ce? Cît despre detaliile tehnice, si dovezile la care v-ati referit, evidenta este bazata pe imagini video, si imagini fotografice ale retelelor sociale, si dovezile primite de marturii ne-identificate, si propriul relatoriu, si prezentatorul relatoriului, au spus ca au nevoie sa continue investigatia. Le-am prezentat [o] mare [cantitate de] material, si am fi foarte fericiti daca ei ar investiga, însfîrsit, acest material. 

Întrebare : Atunci dta, nu te gîndesti la nici un fel de cerere de scuze ?

Serguei Lavrov : Nici un fel de scuze, pentru ce ?

Întrebare : Pentru faptul ca evidenta arata clar catre o racheta de fabricatie rusa, venita din Rusia, si care a fost folosita pentru a omorî 298 de persoane, la bordul acelui avion ?

Serguei Lavrov : Ei bine, în primul rînd, chiar din punctul de vedere logic al Comisiei de Investigatie, investigatia, înca nu sa terminat. Au spus ca exista [diferite] sute de nume, însa nici unul dintre ele este suspect, nici unul dintre ele este chiar un martor. Asa ca, chiar plecînd de la acest punct de vedere, nu vom trage concluzii grabite. Însa ceea ce pot sa spun, este ca informatia pe care am strîns-o, incluind rezultatele testelor realizate de producatorul acestui lansator de rachete, au fost date investigatorilor.  Datele ucrainiene, si datele americane, nu au fost niciodata furnizate si dezvaluite publicului.Traduccere :  The Light Journalist

No comments:

assangeAt midday on Friday 5 February, 2016 Julian Assange, John Jones QC, Melinda Taylor, Jennifer Robinson and Baltasar Garzon will be speaking at a press conference at the Frontline Club on the decision made by the UN Working Group on Arbitrary Detention on the Assange case.

xmas

the way we live

MAN


THE ENTIRE 14:02' INTERVIEW IS AVAILABLE AT

RCinfo@exopoliticsportugal.com

BJ 2 FEV


http://benjaminfulfordtranslations.blogspot.pt/


UPDATES ON THURSDAY MORNINGS

AT 08:00h UTC


By choosing to educate ourselves and to spread the word, we can and will build a brighter future.

bj


Report 26:01:2015

BRAZILIAN

CHINESE

CROATIAN

CZECK

ENGLISH

FRENCH

GREEK

GERMAN

ITALIAN

JAPANESE

PORTUGUESE

SPANISH

UPDATES ON THURSDAY MORNINGS

AT 08:00 H GMT


BENJAMIN FULFORD -- jan 19

UPDATES ON THURSDAY MORNINGS

AT 08:00 H GMT

PressTV News Videos