Labels

SUPPORT JULIAN ASSANGE

Friday, June 1, 2018

TUR -- Manlio Dinucci -- « Egemenlik » Washington’a değil Brüksel’e karşı



« Egemenlik » Washington’a değil Brüksel’e karşı

Avrupa Birliği’nin, Askeri yüzü NATO olan yapının sivil yüzünden ibaret olduğunu sıklıkla ortaya koyduk. Bu arada Manlio Dinucci, İtalya’da yaşanan kurumsal krizden hareketle bu iki yüzün birbirine denk olmadığını, NATO’yu doğrudan ve Avrupa Birliğini ise dolaylı olarak sadece ve sadece ABD’nin yönettiği gözleminde bulunuyor.

 | ROMA (İTALYA)  


JPEG - 28.9 kb
Steve Bannon –Donald Trump’ın eski strateji uzmanı, nasyonal-popülizm teorisyeni– « değişim hükümeti » için Lega-Movimento 5 Stelle İttifakına verdiği coşkulu desteğini dile getirdi. Verdiği bir mülakatta (Sky TG24, 26 Mayıs) şunları söyledi: « İtalya’da Mart ayında asıl mesele egemenlik sorunuydu. Seçim sonuçları egemenliklerini, ülkenin denetimini yeniden ele geçirmek isteyen İtalyanları ortaya çıkardı. Yeter artık, bu kuralları Brüksel belirlemektedir ». Ama şunu söylemedi: « Yeter artık, bu kuralları Washington belirlemektedir ».
Siyasi tercihlerini yönlendirmek için İtalya’ya baskı yapan, çıkarlarına hizmet eden « kuralların » kaldırılmasından korkan başta Alman ve Fransız olmak üzere güçlü ekonomik ve mali çevrelerin tahakkümü altındaki sadece Avrupa Birliği değildir. ABD, ekonomik ve stratejik çıkarlarına « boyun eğmeye » zorladığı İtalya üzerinde, daha aşikar olmayan ama en az o kadar istilacı olan güçlü bir baskı uygulamaktadır. Bu, Washington’un farklı idareler üzerinden ve farklı yöntemler kullanarak Avrupa’ya yönelik uyguladığı siyasetlerin parçasıdır. Hedeflenen hep aynıdır: Avrupa üzerindeki ABD etkisini muhafaza etmek.

Bu stratejinin temel aracı NATO’dur. Maastricht Anlaşmasının 42nci maddesine göre « Birlik ortak savunmalarının NATO çerçevesinde sağlandığını kabul eden belirli üye devletlerin Kuzey Atlantik Antlaşması’ndan kaynaklanan yükümlülüklerine saygı gösterir ». Ve işbirliğine ilişkin 10 numaralı protokol NATO’nun Avrupa Birliği’nin « savunmanın temeli olarak kalmasını » şart koşar.
Bugün Birliğin yaklaşık olarak % 90’ına sahip 27 AB ülkesinden 21’i, « kuralları » 1949’dan beri Avrupa Müttefik Yüksek Komutanlığı ve diğer tüm kilit komutanlıkları görevlerini elinde bulundurma imkanını ABD’ye veren NATO’nun parçasıdır. Bu komutanlıklar, özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere ile el altından uzlaşma içerisinde, ardından da NATO’nun « kurallarına » göre çoğunluk oyuyla karar alınmayan ama tüm kararların her zaman oybirliğiyle alındığı Kuzey Atlantik Konseyi’nde onaylatarak, ABD’ye İttifakın siyasi ve stratejik tercihlerini belirleme imkanı tanımaktadır.
Doğu ülkelerinin –bir zamanlar Varşova Paktı, Yugoslavya Federasyonu ve hatta SSCB üyesi olan- NATO’ya girişi ABD’ye, aralarına zaten fiili olarak NATO içerisinde olan Ukrayna ve Gürcistan’ın da eklendiği bu ülkeleri Brüksel’den daha çok Washington’a bağlama imkanı vermiştir. Washington böylece Avrupa’yı, Rusya ile gittikçe daha tehlikeli hale gelen, ABD’nin siyasi, ekonomik ve stratejik çıkarlarına hizmet eden bir çatışmanın ön cephe hattına dönüştürerek yeni bir Soğuk Savaşın içerisine sürüklemiştir.
Avrupa’da tam da « İtalya sorununun » hiddetle tartışıldığı hafta içerisinde, ABD’nin Texas’taki Fort Hood’tan yola çıkan 1nci Zırhlı Süvari Tümenine bağlı 1nci Zırhlı Tugayı hiçbir anlamlı tepkiye yol açmadan Belçika’nın Anvers kentine vardı. Sonradan Rus toprakları sınırına gönderilecekleri Polonya’daki beş askeri üste konuşlandırılmak üzere 3000 askerle birlikte 87 Abrams M-1 taarruz tankı, 125 Bradley muharebe aracı, 18 kundak motorlu Paladin obüs, 976 askeri araç ve diğer teçhizatlar karaya çıkarıldı.
Böylece 2015’ten beri 16,5 milyar dolar harcayarak « Avrupa’daki ABD güçlerinin hızlılığı ve vuruculuğu geliştirilmeye » devam edilmektedir. Tam da Washington’un gönderdiği taarruz tanklarının Avrupa’da karaya çıktığı sırada Steve Bannon, İtalyanları ve Avrupalıları Brüksel karşısında « egemenliklerini yeniden ele almaya » çağırıyordu.
Çeviri
Osman Soysal
Bu makale yaratıcı ortakların lisansı altındadır
Voltaire İletişim Ağı’nın makalelerini kaynak belirtmek ve ticari hedefler gütmeme koşuluyla, makalenin içeriğini değiştirmeden serbestçe çoğaltabilirsiniz (Lisans CC BY-NC-ND)

No comments:

assange



At midday on Friday 5 February, 2016 Julian Assange, John Jones QC, Melinda Taylor, Jennifer Robinson and Baltasar Garzon will be speaking at a press conference at the Frontline Club on the decision made by the UN Working Group on Arbitrary Detention on the Assange case.

xmas





the way we live

MAN


THE ENTIRE 14:02' INTERVIEW IS AVAILABLE AT

RC



info@exopoliticsportugal.com

BJ 2 FEV


http://benjaminfulfordtranslations.blogspot.pt/


UPDATES ON THURSDAY MORNINGS

AT 08:00h UTC


By choosing to educate ourselves and to spread the word, we can and will build a brighter future.

bj


Report 26:01:2015

BRAZILIAN

CHINESE

CROATIAN

CZECK

ENGLISH

FRENCH

GREEK

GERMAN

ITALIAN

JAPANESE

PORTUGUESE

SPANISH

UPDATES ON THURSDAY MORNINGS

AT 08:00 H GMT


BENJAMIN FULFORD -- jan 19





UPDATES ON THURSDAY MORNINGS

AT 08:00 H GMT

PressTV News Videos