«Arta Razboiului»
F-35 în agenda secretă a lui Pompeo, la Roma
Manlio Dinucci
Avionul de vînatoare mascat F-35 devine invizibil nu numai radarului, dar, de asemenea politicii: în anunțurile reuniunilor Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, la Roma, nu există nici o urmă. Cu toate acestea, "Corriere della Sera" relevă faptul că Pompeo i-a cerut Italiei să plătească pentru întârzierile avioanelor de vînatoare achiziționate, și pentru a debloca ordinea unei achiziții ulterioare, primind de la Conte asigurarea că "vom fi loiali pactelor ".
Italia a cumparat pana acum, 14 avioane de vînatoare F-35, ale americanei Lockheed Martin, 13 dintre care livrate deja, sunt "pe deplin finanțate ". A anunțat în Senat pe 3 Iunie, în acel timp Ministra Apărării, Elisabetta Trenta (M5S), anunțând alte achiziții, care vor ridica totalul la 28 de avioane de vînatoare până la 2022. Italia sa angajat să cumpere 90, cu o cheltuială estimată de 14 miliarde de euro. La această cheltuială, se alătură actualizarea continuă a software-ului (ansamblul programelor operaționale) avioanelor de vânătoare, a cărui exclusivitate este deținuta de Lockheed Martin: numai pentru avioanele achiziționate până în prezent, Italia trebuie să cheltuiască aproximativ o jumătate de miliard de euro.
Italia nu este doar un cumpărător, ci și un producător de F-35, ca parteneră de nivelul doi. Leonardo (fosta Finmeccanica) - cea mai mare industrie militară italiană, a cărui acționar principal este Ministerul Economiei și Finanțelor, cu o pondere de aproximativ 30% - gestionează linia de montaj și testele lui F-35 în fabrica de la Faco de Cameri (Piemont), de unde ies avioanele de vînatoare destinate Italiei și Olandei. Leonardo, produce de asemenea, aripi complete pentru avioanele montate în SUA, folosind materiale produse în fabricile de la Foggia (Puglia), Nola (Campania) și Venegono (Lombardia). Guvernul SUA a selecționat fabrica de la Cameri, ca fiind centrul regional european pentru întreținerea și actualizarea fuselajului.
Forța de muncă la Faco, este de aproximativ de o mie de muncitori, dintre care mulți sunt precari, numai o a șasea parte din ceea ce era de așteptat. Costurile pentru construcția fabricii și achiziționarea avioanelor de vînatoare, sunt mult mai superioare decât valoarea contractelor prevăzute de societățile italiene pentru producția de F-35. Și nu ar trebui să uităm faptul că, deși câștigurile ajung aproape în întregime la cuferele companiilor private, cheltuielile ies din trezoreria publică, facînd sa creasca cheltuielile militare italiene, care au atins deja 70 de milioane de euro pe zi.
Secretarul de Stat Mike Pompeo, în reuniunile cu Președintele Mattarella și cu Prim-ministrul Conte, a subliniat necesitatea ca Italia și alți aliați europeni, “să-și marească investițiile în apărarea colectivă a NATO-ului". Desigur, în cadrul reuniunilor confidențiale, această cerere a fost făcută de Pompey cu tonuri non-diplomatice, însa peremptorii. Desigur, în timp ce Departamentul de Stat laudă Italia pentru că "găzduiește mai mult de 30.000 de soldați și funcționari ai Pentagonului, în cinci baze majore, și mai mult de 50 de sub-instalații", Mike Pompeo a solicitat, în cadrul reuniunilor confidențiale, sa poata sa instaleze alte baze militare în Italia (probabil în schimbul unor scutiri de taxe vamale ale SUA, asupra parmezanului italian).
Desigur, în agenda secretă a lui Pompeo, se afla, de asemenea, ajustarea pentru sosirea următoare în Italia, a noilor bombe nucleare SUA B61-12, care vor înlocui actualele B-61. O nouă armă nucleară proiectată special pentru avioanele de vînatoare bombardiere F-35A, șase din care aparținînd Forței Aeriene Italiene, au primit, în luna Octombrie, certificatul NATO-ului, pentru deplina capacitate operațională.
Mike Pompeo, în Roma, nu sa ocupat numai de lucruri materiale, cum ar fi F-35 și brînza Parmezan. Într-un simpozion al Vaticanului, el a ținut un discurs pe 1 Octombrie, asupra "Demnitatii Umane și Credința în Societățile Libere": el a afirmat că "Statele Unite au sosit la scurt timp după Sfântul Petru, însa au protejat întotdeauna libertatea religioasă" și cu ea, "demnitatea umană"; a acuzat China, Cuba, Iranul și Siria, de eliminarea acestor libertăți. Cuvinte rostite, cu o cruce mare ca fundal, de către un om sfânt, care în momentul în care el a devenit șeful CIA, a declarat Congresului că el a considerat "reintroducerea ‘waterboardingului’, și a altor măsuri de interogatoriu îmbunătățit", adică, a torturii.
Traducere: Light Journalist
Sursa: Il Manifesto (Italia)
[1] “Human Dignity and Faith in Free Societies”, by Mike Pompeo, Voltaire Network, 8 October 2019.
«DECLARATIA DE LA FLORENTA»
DANSK DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS
PORTUGUÊS ROMÎNA SLOVENSKÝ SVENSKA TÜRKÇE РУССКИЙ
PORTUGUÊS ROMÎNA SLOVENSKÝ SVENSKA TÜRKÇE РУССКИЙ
Manlio Dinucci
Geograf și geopolitolog. Cele mai recente cărți: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014; Diario di viaggio, Zanichelli 2017; L'arte della guerra / Annali della strategia USA / NATO 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018, Prémio Internacional de Análise Geostratégica acordat pe 7 iunie 2019 de Club de Periodistas de México, A.C.
No comments:
Post a Comment